Vhodná doba na očistu ledvin

V zimě jsou nejvíce stresovány ledviny a močový měchýř. Leden a únor jsou proto nejvhodnější měsíce k jejich očistě. Činnost ledvin s postupujícím věkem slábne. Ledviny většinou nebolí, ale jejich nedostatečná činnost způsobuje řadu zdravotních potíží.

Ledviny jsou základem všech vnitřních orgánů, uchovávají energii a jsou pramenem života. Jsou nejpřepracovanějším orgánem v lidském těle, a přitom jim věnujeme jen malou nebo žádnou pozornost.

Společně s močovým měchýřem, pletí, plícemi a střevy jsou ledviny součástí čistícího systému těla a jsou velmi výkonné. Neustále musí sbírat mnoho škodlivých látek – například sůl, koření, ocet a jiné. Jsou také poškozovány nikotinem, alkoholem, tišícími prostředky a léky. Činnost ledvin navíc ovlivňuje i stres a emoce.

Jejich funkce u zdravých lidí slábne od 20 let. Jsou však značně předimenzovány, a tak plní své úkoly do vysokého stáří.

Jak poznat nemocné ledviny

Kvalita ledvin prý rozhoduje o osobnosti člověka. Nemocné ledviny se podílejí na vzniku řady nemocí a potíží – revmatismu, bolestí páteře, řídnutí kostí, kožních chorob a dalších neduhů. Pokud tedy máte časté angíny, zhoršuje se vám kvalita vlasů, pozorujete změny na nehtech nebo trpíte záněty čelních dutin, upozorňuje vás tělo na to, že s vašimi ledvinami nemusí být vše v pořádku. Také bolesti kolen a vysoký krevní tlak ukazují na přetížení ledvin.

Co ledvinám prospívá

Ledvinám svědčí hlavně teplo. K prohřátí ledvin můžeme využít i masáže lávovými kameny, které prohřejí celý organismus, nebo saunování, čímž podpoříme celý imunitní systém. Využíváme též akupresuru, moxování, cvičení. Například cvikem „houpačka“ - leh na záda, přitáhnout kolena k bradě a pohupovat se dopředu a dozadu - prokrvíme bederní oblast.

V zimním období pociťujeme potřebu slané chuti a minerálů. Slanou chuť získáme z mořské soli, mořských ryb, řas a velmi snadno dosažitelné kořenové zeleniny. Do stravy bychom měli zařadit rovněž celozrnné obiloviny a luštěniny.  Pokrmy tepelně zpracováváme. Pro správnou funkci ledvin je vhodná též pohanka, jáhly, rýže. Pohanka je chutná naslano se slaninou a kysaným zelím, houbami a jinou zeleninou. Můžeme ji však připravit i jako sladký pokrm s ovocem.

Léčivý zázvor

Kladný vliv má na organismus v tomto období využívání zázvorových obkladů, koupelí a vtírání mletého zázvoru do vlhkých plosek nohou – krásně se prohřejí celá chodidla. Zázvorové obklady můžeme použít i na bolest kloubů. Velmi účinné jsou pohankové polštářky na sezení a i na spaní pod hlavu.  Tonizujeme tak ledviny, páteř a nervový systém. Také je velmi důležité dodržovat pitný režim, tekutiny pomáhají vylučovat ledvinám škodliviny. Dobré je pít teplou vodu s citrónem či zázvorový čaj, zelený čaj a bylinné čaje na ledviny.  Ledviny podporujeme zásaditými potravinami, tak se udrží rovnováha kyselin a zásad. V případě závažnějších problémů navštívíme našeho lékaře.

Tipy na ozdravení ledvin

  • odvar z krup, který ulevuje při zánětu močových cest
  • brusinky
  • naťový celer - má močopudné účinky, a tím ulevuje i ledvinám
  • česnek
  • dýňová semínka též pomáhají vylučovat škodlivé látky z našeho těla
  • zeleninový nebo rýžový den - takto zaměřená strava pomáhá tělu shromáždit škodliviny a přebytečné tuky a vyloučit je z těla
Vhodná doba na očistu ledvin patří do témat

Adresář

Diskutujte na téma Onemocnění ledvin a močových cest

Píšeme jinde
  • Vegetariánský tatarák krok za krokem

    Vegetariánský tatarák krok za krokem

    Tatarák na křupavé topince nebo čerstvé bagetce, kdo by odolal? Pokud hledáte variantu, která se chuťově podobá té masové, zkuste tento recept. Tatarák z avokáda je pikantní, chuťově výrazný a zachutná i těm, kteří nad vegetariánskými pokrmy ohrnují nos.

  • Recept na švestkové čatní krok za krokem

    Recept na švestkové čatní krok za krokem

    Čatní (chutney) je chuťově velmi výrazná omáčka pocházející z indické kuchyně, podává se k masu i zelenině. Základem je vždy ovoce a spousta koření. Tentokrát si ji připravíme ze švestek, jablek, pomerančové šťávy, skořice, chilli a zázvoru.



Zdravě.cz na Facebooku